Wysłany: 2007-06-13, 17:28 Szykuje się kolejna miniaturyzacja telefonów
Firma elektroniczna Tesser Technologies zaprezentowała technologię pozwalającą na produkcję układów optycznych wykorzystywanych w aparatach cyfrowych na poziomie plastrów krzemowych.
Technologia OptiML WLC ułatwi jeszcze większą miniaturyzację aparatów cyfrowych w takich urządzeniach, jak notebooki czy telefony komórkowe.
Na jednym waflu krzemowym można wyprodukować tysiące soczewek, które tworzyć będą układ optyczny aparatu.
Nowa technologia pozwala zaoszczędzić 30 procent elementów modułu aparatu oraz zmniejszyć wymiary urządzenia o połowę.
W przypadku modułów OptiML WLC o rozdzielczości dwóch (i więcej) megapikseli, możliwe będzie zintegrowanie z nimi zaawansowanych systemów auto focus oraz przybliżenia cyfrowego.
Bardzo się ciesze Bo naprawdę szukałem telefonu małego zgrabnego bez zadnych klapek i efektu cegły po włożeniu w kieszeń ale narazie nie mogłem znaleźć i postanowiłem poczekać.
Pisałem o tym w tym temacie http://forum.osbeta.org/t...ange-vt1947.htm
Nowe telefony są coraz bardziej straszne, nie moge wprost na nie patrzeć, 10obiektywów milion klapek a gdzie coś prostego i solidnego a nie tylko szpanerskie zabawki.
Aparat ocenia się po możliwościach. Co z tego, że ma 10 Mpx jak może mieć zoom 8x (i do w dodatku cyfrowy, a nie optyczny ) i to zepsuje cały efekt...
Akurat zoom to tam mały pikuś... Najważniejsza jest wielkość obiektywu, który wyłapie światło na matrycę. (bezobrazy, ale) zazwyczaj amatorzy patrzą na zoom ... Zoom to taki bajerek, który i tak w komórce nigdy nie będzie perfekt. Owszem był on swego czasu podkreślany w reklamach telewizyjnych, ale dotyczy on głównie kompaktów i hybryd, ale i ich nie dokońca obchodzi. Bo te rodzaje aparatów są tak zbudowane, że teraz to standard zoomów od 3 - 5, 6-8 i nikt się już za bardzo na to nie patrzy bo więcej z tego nie wyciagną! Za to w kamerach cyfrowych ten czynnik jest bardzo ważny!
_________________ Prace techniczno-rozwojowe na osbeta... Jeszcze tu wrócę...
Ostatnio zmieniony przez patryk1412 2007-06-14, 08:33, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum