Wysłany: 2006-10-14, 20:38 Cena Visty, wymagania sprzętowe
System Windows Vista wyjdzie na rynek w kilku edycjach. Liczba osób korzystających z systemu Windows jest bardzo duża. Niestety większość użytkowników ma pirackie kopie, które można ściągnąć z Internetu lub kupić na bazarze. To smutne. MS pomyślał o tym, dlatego Vista wyjdzie w następujących edycjach:
Windows Starter 2007
Windows Vista Home Basic (200 Euro)
Windows Vista Home Basic N*
Windows Vista Home Premium (400 Euro)
Windows Vista Ultimate (500 Euro)
Windows Vista Business (650 Euro)
Windows Vista Business N*
Windows Vista Enterprise (800 Euro)
Oczywiście wszystkie (oprócz Strater 2007) te edycje będą w wersjach zarówno 32 jak i 64 bitowych.
Rzeczą jasna jest też to, że edycje nie będą się różniły tylko ilością funkcji systemu,
ale i też ceną. Dlatego użytkownicy z mniej zasobnym portfelem będą mogli taniej kupić Vistę
i prawdopodobnie piractwo się zmniejszy, lub przynajmniej liczba użytkowników pirackich kopii
systemu.
*wersja N to wersja bez Windows Media Playera
Wymagania
Wymagania minimalne Microsftu
- Procesor: 800MHz
- Pamięć RAM: 512MB
- Karta graficzna zgodna z DirectX 9
Wymagania optymalne Microsoftu
- Procesor: 1GHz
- Pamięć RAM: 1GB
- Karta graficzna zgodna z DirectX i 128MB pamięci graficznej
Wymagania napisane przez redaktorów forum
- Procesor: Procesor klasy Intel Pentium III z zegarem min. 1GHz
- Pamięć RAM: 512MB RAM
- Dysk Twardy: ok. 10GB wolnej przestrzeni dyskowej i dysk twardy o obrotach 7200rpm
- Karta Graficzna: Karta graficzna zgodna z DirectX 9 i 64MB pamięci graficznej
- Napęd DVD
Vista Ultimate To najbardziej rozbudowana wersja, zawierająca wszystkie funkcje pozostałych, bez żadnych ograniczeń.
Vista Enterprise Klienci korporacyjni otrzymają Vistę z szyfrowaniem dysku metodą BitLocker oraz wirtualnym PC Express.
Vista Business Podobnie jak w wersji Enterprise, firmy otrzymają wszystko, oprócz podsystemu do zastosowań uniksowych.
Vista Home Premium Ta wersja jest najbardziej zbliżona do XP Professional. Obsługuje Tablet PC i Media Center.
Vista Home Basic Przeznaczona dla prywatnych użytkowników i pozbawiona Aero, ta wersja będzie prawdopodobnie sprzedawana jako OEM.
Vista Starter Kraje rozwijające się otrzymają tylko 32 bity i ograniczoną liczbę funkcji.
Vista N Aby dopasować się do wymagań UE, Microsoft stworzy wersje Home Basic N oraz Business N, pozbawione Windows Media Playera. Nie zostało jeszcze ustalone, czy będą one miały obniżoną cenę.
Jak masz kase to oczywiście żę Ultimate chociaż jeśli korzystasz tylko z edytora tekstu + paru gierek i nie masz zabardzo kasy to lepiej home premium bo ono powinno spokojnie zaspokoić twoję potrzeby a i tyle nie kosztuje
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-11-24, 17:12
wiesz jak czytalem to ultimate przyda sie programita i userom xboksa 360 bo ultimate tylko ma z nim zgodnosc.... ale mi sie strasznie podoba ultima i chyba wlasnie w nia zainwestuje;]:P
_________________ Pentium D 820 2x2.8 GHz; Kingston 1024 MB, DDR2 677MHz; LC-Power Silent Giant V.2 550W ; ASUS NVIDIA GeForce 8800GTS 640MB/320MB; Seagate 200GB SATA; Gigabyte GA-8N-SLI Royal; LG GSA-4163B
Wysłany: 2006-11-24, 17:28
tak samo XP byl home a moim zdaniem jedyne zastosowanie tego systemu to.... stare rzechy. nie mial polowy zastosowan co prof i w cale nie podobal mi sie. nawet tapeta byla halowa wiec ja zainwestuje w ultimata;]
_________________ Pentium D 820 2x2.8 GHz; Kingston 1024 MB, DDR2 677MHz; LC-Power Silent Giant V.2 550W ; ASUS NVIDIA GeForce 8800GTS 640MB/320MB; Seagate 200GB SATA; Gigabyte GA-8N-SLI Royal; LG GSA-4163B
Na pewno jest lepszy od home premium i ja tez zainwestuje
_________________ Pozdro for all!!! smile
AMD Athlon 3GHZ 2 rdzeniowy 512ram (ddr2) GF FX 5700 128mb. Dysk samsung spypoint 160 GB i samsung spypoint 40GB. System - Windows Vista RTM 6000!!! I pamiętaj szacunek to wszystko!!!
No jestem ale hmmm nie sprawdzym czy jak hehe bo nie dostałem od nich żadnego maila......
Może jeszcze dostanę bo wysłąłem napewno więcej niż jeden błąd, dużo więcej.
Wysłany: 2006-11-24, 19:01
wiesz co po prostu mysle... ze ci dadza linka na premiere a nie tak od raz:P ale jestem pewny cwaniaku ze ja dostanieszz:D:P jak ci nie odpowiada ang wersja zawsze ja mozesz oddac potrzebujacym (czyli mi) xD
Mi odpowiada angielska nawed już się przezwyczaiłęm.
Byle dali nawet po niemiecku czy francusku mogla by być bo po np. chińsku już by mnie denerwowała
Wysłany: 2006-11-26, 20:14
Ja sobie prawdopodobnie kupie visteHome Premium.Nie jest mi potrzebna droższa wersja.Ale z tym Home Basic to przesadzili ,usuneli chyba wszystko co sie dało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum