Co to jest to AGP wiem że to coś z kartą graficzną ale proszę dokładnie wytłumaczyć
AGP to jest już prawie emerytowany slot na karty graficzne. Teraz używa się raczej PCI Express, (nie mylić z PCI!) bo jest szybsze. AGP w zależności od płyty głównej może działać w kilku prędkościach: x1, x2, x4 i x8. Dlatego jak ja miałem starą płytę główną to mój Radeon działał z prędkością x4 po mimo tego, że mógł działać można powiedzieć, że nawet dwa razy szybciej, bo obsługuje AGP x8... No i teraz jak kupiłem tą płytę co mam teraz to działa z maksymalną dla niego prędkością.
jedrekk Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Sie 2006 Posty: 156 Skąd: Gorzów Wielkopolski
Żeby nie powiedzieć brzydko "coś tam" prawda, że PCI-E szybsze od AGP. Są karty których odpowiednik na AGP jest szybszy niż na PCI-E. PCI-E jest o tyle lepsze, że jest bardziej "elastyczne" niż starsze złącze.
Cytat:
No jak o co, o to chodzi że lepiej tam wchodzi kabel czy jak to się do płyty głównej wkłada i się tak nie psuje jak AGP czy zwykłe PCI.
Grzesiek1 możesz powiedzieć co takiego źle powiedziałem, może się nie znam tam bardzo dobrze na kompach ale chyba nie myle się jak to chodzi o wejścia w karcie graficznej lub jak się ją wkłada do płyty głównej.
Co do elastyczności miałem na myśli to, że na GeForce8800 w wersji na AGP najnormalniej na świecie nie działałby (napięcie). A wersja na PCI-E jak widać niby bez problemowo działa.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Lip 2006 Posty: 566 Skąd: New York
Wysłany: 2007-02-25, 16:52
a to niby czemu by nie działała ta grafika pod AGP przecież działa i 7800 teraz wypuszczą wersje 8 pod agp no to nie ma problemu tu jak co chodzi o zasilacz a nie o napięcie na AGP jak bedzie słaby to karty nie pociągnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum