Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-16, 23:11 System fan speed 0
Zalozylem niedawno 2 nowe wiatraki. jeden z tylu obudowy (jest podlaczony za pomoca 4 pinow na wspolke z fanem od CPU) i drugi z przodu (3 pinowy 2 zylowy kabel do "System FAN"). oba kreca sie jak nalezy ale kiedy wchodze do biosu pokazuje mi "SYSTEM FAN Speed 0". Wiatrak sie kreci a bios gop nie wykrywa.... czy to cos powaznego??:P
Zainstalowalem program SpeedFan 4.31 i podczas uruchomienia wyswietla mi sie powiadomienie o tresci "IT8712F support was improved.
Please, have a look at CONFIG / ADVANCED and read the help file about how to configure Advanced Options." o co chodzi:P
Wgralem tez everesta i wykazuje tylko wentylatorek CPU
_________________ Pentium D 820 2x2.8 GHz; Kingston 1024 MB, DDR2 677MHz; LC-Power Silent Giant V.2 550W ; ASUS NVIDIA GeForce 8800GTS 640MB/320MB; Seagate 200GB SATA; Gigabyte GA-8N-SLI Royal; LG GSA-4163B
Ostatnio zmieniony przez x2fast4u 2007-08-16, 23:23, w całości zmieniany 1 raz
tego 4 pinowego nie będzie wykrywało tylko od CPU, natomiast System fan to zależy od napięcia wiatraka bo może go nie wykrywać choć działa cały czas, podaj model system fana
Podłącz te wiatraki i wtedy zrób restart BIOSu
Ewentualnie jesli znasz troche angielski mozesz poszukać w BIOSie czy nie jest wyłączona kontrola obrotów czy cos
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-08-18, 02:53
Merr napisał/a:
Podłącz te wiatraki i wtedy zrób restart BIOSu
Ewentualnie jesli znasz troche angielski mozesz poszukać w BIOSie czy nie jest wyłączona kontrola obrotów czy cos
moze i restart biosu by pomogl..... ale ja nienawidze sie paprac w biosie a bym musial wszytsko od nowa ustawiac:/ pozatym mam taki myk w biosie ze mam klawiaturke pod usb i po paru minutach grzebania w biopsie klawiaturze przestaje bys dostarczany prad ;] wiec szkoda zachodu xD a temperatura katry graficznej (po duzym explowatowaniu w grach;] ) spadla z 76 stopni do 56, wiec jak widac sie przydalo chlodzenie;]
_________________ Pentium D 820 2x2.8 GHz; Kingston 1024 MB, DDR2 677MHz; LC-Power Silent Giant V.2 550W ; ASUS NVIDIA GeForce 8800GTS 640MB/320MB; Seagate 200GB SATA; Gigabyte GA-8N-SLI Royal; LG GSA-4163B
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum