Wysłany: 2007-07-10, 16:11 Program do przerabiania instalki Windows 2000, XP
Poszukuje programu, dzięki któremu mogę przerobić instalacje Windowsa 2000 bądź XP tak aby on nie instalował tych wszystkich dodatków bądź sterowników tylko mniej, utworzył wirtualny dysk lub folder gdzie bedzie ta moja uszczuplona instalacja. Szczególnie dla mnie ważne aby po takiej operacji ruszył taki XP na 16 mb ram i żeby miał przerobiony plik instalacyjny winnt.com . Nie może usunąć mi pliku winnt.com !!! Czekam na propozycje i linki.
nLite ma takie opcje, nawet na forum zamieszczałem screeny z windows przerobionego tym programem dodatkowo zoptymalizowałem windows tak że chodził hmmm na około 20mb ram.
Ale co do tego twojego pomysłu żeby chodził na 16mb ram w dodatku przerobiony samym nLite to wątrpie żeby Ci się to udało.
Ale co do tego twojego pomysłu żeby chodził na 16mb ram w dodatku przerobiony samym nLite to wątrpie żeby Ci się to udało.
Dzięki za program, a czy znasz sposób na te 16 mb ram A drugie pytanie czy ten program jest łatwy czy trudny w obsługiwaniu i w jaki sposób tworzy potem tą instalacje jako wirtualny dysk czy co
nie ma jedno znacznego sposobu.
Trzeba jak najwiecej niepotrzebnych rzeczy usunać itp itd..
No tak, ale na początku bootowania wyskakuje komunikat jakby który blokuje wogóle ładowanie systemu, czy ta blokada zniknie niezależnie czy się ma 64 mb ram czy 16 mb ram
Komunikat wyświetlił ci się podczas instalacji, czy przy pierwszym uruchomieniu
Jak skopiuje pliki i jest ten proces instalacji gdzie jest 39 minuty to przed nim się pojawia w czasie bootowania. Udało mi się mojego XP o pojemnośći 89 MB (pojemność płyty instalacyjnej) (mogłem zejść poniżej 80) uruchomić na virtual pc na 17 mb ram ale błąd wywalało więc trzabyło 20 mb ram, a ja mam 16 mb ram. Wie ktoś jak zrobić tego XP na 16 mb ram na winhistory.de gościowi się to udało. A np. 2000 to całego bez problemu dam i chodzi mi w miarę.
Ostatnio zmieniony przez pawel4325 2007-07-11, 10:58, w całości zmieniany 1 raz
Czy ty nie rozumiesz że na to skłąda się wiele czynników i nie ma tak że sobie wciśniesz F3 czy co tam byś sobie wymyślił i już XP żre 4MB ramu.....
No tak ale jakoś uruchomili na 16 mb ram, i ja się tylko chcę dowiedzieć jak. Narazie sobie na laptopa wgrałem alpha betas 950 z 2005 roku bazujący na Windows 2000 professional. Jak wgram go całkiem dam screena jakiegoś.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Kwi 2007 Posty: 55 Skąd: z Polski
Wysłany: 2007-07-11, 16:30
Właśnie zrobiłem wesję XP extra lite i powiem, że szykuje się rekord w zmniejszeniu wymagań Win XP. 10 mb jest blisko, zaraz dam screeny
EDIT
Oto screen Windowsa XP uruchomionego na 11 Mb RAM. Nie wiem czemu, ale we właściwościach systemu pokazuje 12 Mb, ale w menadżeże zadań wyświetla poprawnie 10740 Kb czyli chyba 11 MB, bo dałem w Virtual PC 11 MB Ramu. Najpierw w nLite wywaliłem WSZYSTKO, potem jeszcze ręcznie wywaliłem to, czego nie usunął nLite. Zainstalowałem na VPC i niemożliwe stało się możliwe
Jak widać da się uruchomić Win XP na 16 lub mniej Mb pamięci Ram
Ostatnio zmieniony przez urban92 2007-07-11, 17:15, w całości zmieniany 2 razy
Ale ile wirtualnej żre.....
Tak to i ten mój by pociągnoł: http://forum.osbeta.org/t...an-xp-vt339.htm
Szczególnie ze u siebie nie korzystałem przeważnie z pliku wymiany a tylko samego ram
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum