Strona Główna   
 Vortal OSBeta.org  ·   Statystyki  ·   RSS  ·   Regulamin  ·   Chat  ·    Profil  ·   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ·  Zaloguj    

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki najlepszy kurs Linuxa (Ubuntu)?
Autor Wiadomość
jacq4572 

Wysłany: 2007-08-21, 16:27   Jaki najlepszy kurs Linuxa (Ubuntu)?

Od dłuższego czasu chciałem przejść na linuxa, więc zrobiłem sobie dwa quizy i wyszło mi, że najlpepszą dla mnie dystrybucją jest Ubuntu lub Mandriva. Wybrałem Ubuntu, bo słyszałem o nim wiele dobrego. Niestety "prawie" w ogóle nie korzystałem z linuxa, tylko czasem sobie zainstalowałem na "jeden dzień" aby zobaczyć jak wygląda.
Więc, tutaj pojawia się prośba. Czy znacie jakieś dobre kursy linuxa, on-line, lub do pobrania? Chodzi mi o to, żebym umiał posługiwać się konsolą, poruszać po systemie i go odpowiednio skonfligurować.
Proszę o pomoc!

artix90 

Wysłany: 2007-08-21, 16:29   

jacq4572, najlepszym poradnikiem będzie doświadczenie aha i podaj jaką masz wersję bo może być coś innego ;)

*jabber id
**w miejsce //** daj @

patryk1412 

Wysłany: 2007-08-21, 16:56   

wd. mnie ten http://helion.pl/ksiazki/100ubu.htm 100 porad które bardzo ułatwiają obsługę systemu... Porady są tak fajnie ułożone że pierwsze porady ułatwiają korzystanie z następnych itd. Czyli od podstawowych przechodzimy do zaawansowanych opcji. Jak kupowałem ten poradnik to ledwo umiałem uruchomić system, a teraz choć jestem fanem Windowsa i z niego korzystam to na ubuntu potrafię robić wiele rzeczy dzięki tej książce

Grzesiek1 

Wysłany: 2007-08-21, 17:15   

http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty_pl
Najlepszym rozwiązaniem jest jak ktos Ciebie wprowadza w ten swiat kto się zna.
Ja osobiście to siadłem właczyłem google i wszystko normalnie znalazłem ewentualnie gdzieś kogoś zapytałem (np forum) ale to było bardzo dawno temu i to na calkiem innych dystrybucjach gdzie nie bylo w ogóle KDE czy Gnome a wszystko robiło się praktycznie przez konsole.

Ten link którego podałem też w google znalazłem, jest tam kupe porad dobrych.
A co do dystrybucji to rzeczywiście na początek może być to ubuntu, nawet przy zaawansowanych rzeczach moze byc ubuntu, bardzo uniewrsalna dystrybucja.
Można normalnie korzystac z konfiguratorów graficznych np do wykonywania updatów systemu a z czasem sobie przejść na konsole i robic to poleceniami aptitude, ap-get itp

Najważniejsze jest to żeby przetrwać jak najdłużej bez właczania innego systemu na ubuntu w tedy bedziesz zmuszony się go uczyć :PP

jacq4572 

Wysłany: 2007-08-21, 17:36   

patryk1412 prosiłem o kursy on-line lub do pobrania z internetu, czyli DARMOWE. Czekam na dalsze propozycje.

+Grzesiek13 

Wysłany: 2007-08-21, 18:35   

Obsługa Ubuntu jest prosta, na początek radze zapoznać się z podstawowymi komendami w terminalu, co do instalacji programów to w poradniku jest ładnie opisane(link wyżej). Potem można spróbować konfiguracji Xorg-a (odpowiedzialne za ekran). Samego kursu nie znajdziesz najlepiej szukać kawałkami, czyli tego czego potrzebujesz, ja tak zacząłem z linuksem i dobrze mi idzie :P

FOXCONN A6VMX Athlon 64 X2 4600+ 2GB RAM DDR II GoodRam PowerColor Radeon 2600XT 256MB GDDR3 Seagate 80GB Fortron 350W MDN

patryk1412 

Wysłany: 2007-08-22, 10:50   

http://jakilinux.org/linu...talacji-ubuntu/ tu masz też tak zwięźle napisane, co i jak po instalacji i pod kontem przejścia z windowsa na ubutnu... no tyle mogę chyba pomóc bo innych nie znam :PP

jacq4572 

Wysłany: 2007-08-22, 10:58   

No dzięki wszystkim. Tym, którzy najbardziej mi pomogli daję + .

alexo666 

Wysłany: 2007-10-28, 01:04   

człowieku! W Ubuntu nie musisz konsoli uruchamiać, a jeśli chcesz ten system (mowa o Linuksie) zrozumieć to oszczędź sobie Ubuntu. Dobrym pomysłem byłby KateOS, albo Arch. Dla Archa opis instalacji znajduje się na wiki.arch-linux.pl, a potem google, fora (nie tylko archowe, ale i innych dystrybucji, bo taki x.org wszędzie działa praktycznie tak samo).
Podstawową komendą linuksową jest man <nazwaaplikacji> (-;
http://www.gabo.hi.pl/linux/polecenia.htm

Piwollo

Wysłany: 2007-11-02, 22:06   

alexo666, sama instalacja byłaby dla niego za trudna.

Dla początkujących, nie chcących ubuntu będzie wystarczał Debian.

Odpowiedz do tematu