Wysłany: 2008-03-04, 19:40 XP na laptopie z vistą brak sterowników SATA / błąd dysku
witam
czy jest w jakikolwiek sposob mozliwe zainstalowanie xp kiedy mam viste???
z gory dziekuje za odpowiedz
Sobson
EDIT: tak na laptopie . nie ma co opisywac bo po prostu pytam czy sie da. nie sprawdzalem. mam viste basic. jesli to ma jakies znaczenie komputer jest firmy fujitsu-siemens
Domyślam się że chcesz zrobić to na laptopie Podaj więcej szczegółów, opisz problem...
[ Dodano: 2008-03-04, 21:09 ]
Tak to ma znaczenie bo producent może nie udostępniać sterów pod xp ale zawsze jest jakiś sposób na zainstalowanie. Jak chcesz to to podaj model to podpowiem jak sprawa się miewa
mam pytanie mam toshiba satellite A200 1N8 viste home premium i chcialbym go odinstalowac i zainstalowac xp ale nei wiem jak ;/ w sumie prubowalem juz paru rzeczy ale gdy sformatowalem dysk przez viste i zresetowalem laptopa po formacie wrzucilem plytke xp i chcialem zainstalowac xp powiedzial ze moge nie miec podlaczonego sprawnei dysku twardego ;/ i zakonczyl instalacje i co mam zrobic prosze o porade z gory dziekuje
pewnie dysk masz na serialata... musisz dowiedzieć się jaki jest kontroler i przygotować dyskietkę ze sterami dla xp... no właśnie ale musisz mieć stację fdd...
wystarczy że przełaczysz sie w tryb zgodności w biosie. W menu Integrated(...) poszukaj zakładki IDE/SATA RAID i dej na disable, chodzi o to żeby wyłączyć sata i będzie w trybie zgodności potem po instalacji przełączasz na enable
tak jak koledzy dysponuje laptopem a dokładnie fujitsu siemens Amilo intel core 2 duo 1,6 250gb 2gb ram, po prostu jakoś nie mogę się przestawic na viste. Problem w tym że też mam SATA i sprawdzałem takie opcje w biosie niestety nigdzie możliwości disable nie ma nie posiadam niestety fdd. Czy jest jakaś inna opcja zainstalowania xp na inną partycję(przy obecnej viscie na innej partycji) a potem dopiero przełączenie się na xp i deinstalacja Visty. Wiem że trochę kombinuję ale naprawdę zależy mi na odinstalowaniu tego systemu. Z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam.
aż takim laikiem nie jestem a więc zlustruje mniej więcej zakładki i dostępne opcje mojego biosu
1) zakładka Info - tam są podstawowe informacje na temat mojego laptoka nie mogę ingerować czy zmieniać wartości.
2) Main - System time, system date,
IDE Primary/Master [TSSTcorp CDDVDW TS...] (tutaj mogę tylko zobaczyć informacje sprzętu)
SATA Port 1 [WDC WD2500....] (podobnie jak wyżej)
System Memory: 640 kb
Extendet Memory: 2048 Mb
3) zakładka to advanced
tutaj jest Execute Disable Bit [Enabled]
ITE CIR [Enabled]
4) to Security tutaj tylko są opcje zmiany lub założenia hasła
5) Power
6)Boot
LAN Remote Boot [Disabled]
Boot Device Priority
i to cały mój bios wszystkie opcje które można zmienić są zaznaczone w nawiasach kwadratowych
Ostatnio zmieniony przez Marco 2008-03-26, 17:33, w całości zmieniany 2 razy
Kopiujesz zawartość płyty XP na dysk następnie ściągasz nlite z www.nliteos.com potem ściągasz stery do sata z
http://support.fujitsu-si...&ProductID=3890
Instalujesz i potem w katalogu C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\Driver
masz wyodrbnione pliki
Odpalasz nlite, wskazujesz miejsce zrzuconej płytki XP w kolejnym zaznaczasz integracja sterowników i tworzenie bootowalnego obrazu. W kolejnym wskazujesz sterownik do SATA z ww katalogu i bodajże będzie to iaahci.inf potem dajesz dalej sterownik się integruje potem tylko nagrywasz na RW i odpalasz instalacje. Stery ściągnij z strony relateka uniwersalną paczkę a do karty ze strony amd/ati bo na stronie producenta oczywiście ich nie ma
Witam. Mam Hp dv2419us z serii dv2000 i na tym największą kaszanę czyli Viste. Hp wypuścił jakieś stery, oczywiście nie wszystkie żeby za łatwo nie było;/ te co sciągnałem probowałem dodać za pomocą WinFuture xp-iso-builder, programiku bardzo przydatnego (uzywalem go rok temu stawuając xp na Gateway-u) ALe niestety mowi mi ze nie może dodać tych sterowników nie dając przycyzny. Moje pytanie brzmi: Czy ktoś wie gdzie mogęsciągnąć alternatywne drivery do mojej maszynki? Znalazłem coś zrobionego przez nvision ale to za mało.
Wkurza mnie bo mam 2gb ram, amd duo 1,8 i geforce go 6150 któy moze pobraz z ramu do 559 mb (ustawiałem już wolumen pobieranej pamieci) a mi counter strike chodzi gorzej niż na stacjonarce sprzed 5 lat;/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum