Strona Główna   
 Vortal OSBeta.org  ·   Statystyki  ·   RSS  ·   Regulamin  ·   Chat  ·    Profil  ·   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ·  Zaloguj    

Poprzedni temat «» Następny temat
Niedziałający mikrofon :(
Autor Wiadomość
aero 

Wysłany: 2007-03-25, 14:17   Niedziałający mikrofon :(

Witam.
W windows XP było tak że jak podłaczę do kompa mikrofon to słyszałem siebie w głośnikach jak coś mówiłem, teraz w windows vista tego nie ma, bądź nie wiem gdzie właczyć, mikrofon działa , o tyle ze jak włacze speech recognition to wszystko jest OK, ale dlaczego jak cos powiem do mikrofonu to nic nie słychac w głosnikach ?
Czułość mikrofonu zwiększyłem, głośność ustawiłem na 100 i dalej nic
Kto pomoże ?
Chodzi mi o to aby mówiąc coś do mikrofonu słyszeć siebie w głośnikach / słuchawkach .
Z góry dzięki za pomoc.

pawel4325 

Wysłany: 2007-03-25, 14:25   

Wejdź na ustawienia głośności i tam opcje i właściwości i daj nagrywanie. Potem jak będzie mikrofon to odznacz wycisz.

Grzesiek1 

Wysłany: 2007-03-25, 14:30   

To raczej zależy od oprogramowania karty dźwiekowej.
W soundmax (integra z asusem) mam np. tak że tylko wskaźnik się pokazuję ruchomy poziomu wykrytego głosu

soundmax.mikrofon.JPG
Wykres z soundmax, instalacja mikrofonu
Plik ściągnięto 161 raz(y) 44,31 KB

aero 

Wysłany: 2007-03-25, 15:35   

Czyli co, znaczy się z mikrofonu już nie mozna kozystać tak jak w XP ?

Grzesiek1 

Wysłany: 2007-03-25, 17:06   

Tak jak mówie, prawdopodobnie chodzi Ci o to że nie ma tego dodatkowego oprogramowania.
Jeśli jest ono kompatybilne z vista to jest poprostu doinstaluj.

aero 

Wysłany: 2007-03-25, 19:56   

no ale ja mam zainstalowane stery z windows update i są w pełni kompatybilne z windows vista :/

pawel4325 

Wysłany: 2007-03-25, 19:57   

aero napisał/a:
no ale ja mam zainstalowane stery z windows update i są w pełni kompatybilne z windows vista :/
No ale chodzi o to żebyś zainstalował najlepiej z strony producenta a jak masz zintegrowane to AC`97

Grzesiek1 

Wysłany: 2007-03-25, 20:01   

aero napisał/a:
mam zainstalowane stery z windows update

No i one pewnie nie maja w sobie tego oprogramowania, które miałeś w XP.

esej

Wysłany: 2007-11-11, 15:26   Rozwiązanie problemu + problemy na X-Fi

Miałem ten sam problem, grałem imprezę i nie było mnie słychać w głośnikach. Mam laptopa i w laptopie mam 2 karty dźwiękowe, jedna jest zintegrowana Realtek High Definition Audio a druga to SB Xtreme Audio Notebook na Express Card. W Viście w "głośniczku" jest taka opcja "urządzenia do odtwarzania". Jeśli chcemy aby było słychać naszą mowę przez mikrofon w głośnikach to musimy wejść w tę opcję i tam wejść w głośniki lub słuchawki i tam w zakładce "Poziomy" powinien być widoczny nasz mikrofon razem z suwakiem do regulacji głośności odtwarzania. Jeśli go tam nie ma, to znaczy że:

1. Nie mamy zainstalowanych najnowszych sterowników do karty muzycznej
2. Nie wyszły jeszcze sterowniki umożliwiające korzystanie z mikrofonu do odtwarzania
3. Nasza karta muzyczna nie ma możliwości korzystania z odtwarzania przez mikrofon pod Vistą.

W moim przypadku, jeśli chodzi o kartę wewnętrzną Realtek High Definition Audio, pomogła instalacja najnowszych sterowników ze strony producenta.

Jeśli zaś chodzi o SB Xtreme Audio Notebook to sprawa się skomplikowała ponieważ pomimo zainstalowania najnowszych sterowników ze strony producenta, mikrofonu i tak nie widać w urządzeniach do odtwarzania. Na XP oczywiście sprawa była prosta bo tam mikrofon był już w mikserze odtwarzania. W Viście jest gorzej bo Vista nie instaluje domyślnie żadnych mikrofonów jako urządzenia do odtwarzania - pewnie ktoś z Microsoftu wymyślił że skoro ludzie "tylko" gadają na Skype i nie potrzebują podsłuchu dźwięku to po co komu mikrofon na odtwarzaniu. Nie przemyśleli że ktoś może używać komputer do celów didżejskich lub prezentacyjnych.

Problem rozwiązałem połowicznie w ten sposób że dodatkowo zainstalowałem ze strony Creative aplikację Creative Console Launcher. Aplikacja ta posiada opcję monitorowania dźwięku z mikrofonu. Nareszcie słychać mnie w głośnikach. Niestety to rozwiązanie ma 2 wady:

1. Są lekkie opóźnienia między wymawianym przez nas głosem a głosem który słyszymy w głośnikach. Wynika to z tego, że dźwięk musi być najpierw "zgrany" z wejścia karty dźwiękowej (z urządzenia do nagrywania jakim jest mikrofon) a potem przesłany jako WAVE na wyjście karty muzycznej

2. Dźwięki wydawane przez Vistę mogą "kolidować" z monitorowanym dźwiękiem z mikrofonu w ten sposób, że gdy Vista wyda z siebie jakiś dźwięk to wtedy monitorowany dźwięk z mikrofonu staje się taki jakby "komputerowy". W rozwiązaniu tego problemu pomóc może ustawienie w Viście w urządzeniach do odtwarzania formatu dźwięku jako 16-bitowe, 44100 Hz (Jakość CD). Takie same parametry ustawiamy w mikrofonie. Można też popróbować wyższych ustawień, byleby częstotliwości były takie same zarówno w urządzeniu do odtwarzania jak i w mikrofonie.

Niby połowiczne rozwiązanie ale lepsze to niż nic. Pozostaje czekać na jakieś nowsze sterowniki od Creative.

Odpowiedz do tematu