Witam.
W windows XP było tak że jak podłaczę do kompa mikrofon to słyszałem siebie w głośnikach jak coś mówiłem, teraz w windows vista tego nie ma, bądź nie wiem gdzie właczyć, mikrofon działa , o tyle ze jak włacze speech recognition to wszystko jest OK, ale dlaczego jak cos powiem do mikrofonu to nic nie słychac w głosnikach ?
Czułość mikrofonu zwiększyłem, głośność ustawiłem na 100 i dalej nic
Kto pomoże ?
Chodzi mi o to aby mówiąc coś do mikrofonu słyszeć siebie w głośnikach / słuchawkach .
Z góry dzięki za pomoc.
To raczej zależy od oprogramowania karty dźwiekowej.
W soundmax (integra z asusem) mam np. tak że tylko wskaźnik się pokazuję ruchomy poziomu wykrytego głosu
soundmax.mikrofon.JPG Wykres z soundmax, instalacja mikrofonu
Tak jak mówie, prawdopodobnie chodzi Ci o to że nie ma tego dodatkowego oprogramowania.
Jeśli jest ono kompatybilne z vista to jest poprostu doinstaluj.
Wysłany: 2007-11-11, 15:26 Rozwiązanie problemu + problemy na X-Fi
Miałem ten sam problem, grałem imprezę i nie było mnie słychać w głośnikach. Mam laptopa i w laptopie mam 2 karty dźwiękowe, jedna jest zintegrowana Realtek High Definition Audio a druga to SB Xtreme Audio Notebook na Express Card. W Viście w "głośniczku" jest taka opcja "urządzenia do odtwarzania". Jeśli chcemy aby było słychać naszą mowę przez mikrofon w głośnikach to musimy wejść w tę opcję i tam wejść w głośniki lub słuchawki i tam w zakładce "Poziomy" powinien być widoczny nasz mikrofon razem z suwakiem do regulacji głośności odtwarzania. Jeśli go tam nie ma, to znaczy że:
1. Nie mamy zainstalowanych najnowszych sterowników do karty muzycznej
2. Nie wyszły jeszcze sterowniki umożliwiające korzystanie z mikrofonu do odtwarzania
3. Nasza karta muzyczna nie ma możliwości korzystania z odtwarzania przez mikrofon pod Vistą.
W moim przypadku, jeśli chodzi o kartę wewnętrzną Realtek High Definition Audio, pomogła instalacja najnowszych sterowników ze strony producenta.
Jeśli zaś chodzi o SB Xtreme Audio Notebook to sprawa się skomplikowała ponieważ pomimo zainstalowania najnowszych sterowników ze strony producenta, mikrofonu i tak nie widać w urządzeniach do odtwarzania. Na XP oczywiście sprawa była prosta bo tam mikrofon był już w mikserze odtwarzania. W Viście jest gorzej bo Vista nie instaluje domyślnie żadnych mikrofonów jako urządzenia do odtwarzania - pewnie ktoś z Microsoftu wymyślił że skoro ludzie "tylko" gadają na Skype i nie potrzebują podsłuchu dźwięku to po co komu mikrofon na odtwarzaniu. Nie przemyśleli że ktoś może używać komputer do celów didżejskich lub prezentacyjnych.
Problem rozwiązałem połowicznie w ten sposób że dodatkowo zainstalowałem ze strony Creative aplikację Creative Console Launcher. Aplikacja ta posiada opcję monitorowania dźwięku z mikrofonu. Nareszcie słychać mnie w głośnikach. Niestety to rozwiązanie ma 2 wady:
1. Są lekkie opóźnienia między wymawianym przez nas głosem a głosem który słyszymy w głośnikach. Wynika to z tego, że dźwięk musi być najpierw "zgrany" z wejścia karty dźwiękowej (z urządzenia do nagrywania jakim jest mikrofon) a potem przesłany jako WAVE na wyjście karty muzycznej
2. Dźwięki wydawane przez Vistę mogą "kolidować" z monitorowanym dźwiękiem z mikrofonu w ten sposób, że gdy Vista wyda z siebie jakiś dźwięk to wtedy monitorowany dźwięk z mikrofonu staje się taki jakby "komputerowy". W rozwiązaniu tego problemu pomóc może ustawienie w Viście w urządzeniach do odtwarzania formatu dźwięku jako 16-bitowe, 44100 Hz (Jakość CD). Takie same parametry ustawiamy w mikrofonie. Można też popróbować wyższych ustawień, byleby częstotliwości były takie same zarówno w urządzeniu do odtwarzania jak i w mikrofonie.
Niby połowiczne rozwiązanie ale lepsze to niż nic. Pozostaje czekać na jakieś nowsze sterowniki od Creative.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum