Strona Główna   
 Vortal OSBeta.org  ·   Statystyki  ·   RSS  ·   Regulamin  ·   Chat  ·    Profil  ·   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ·  Zaloguj    

Poprzedni temat «» Następny temat
Spostrzeżenia zwięzane z systemem
Autor Wiadomość
^Viper 

Wysłany: 2006-12-29, 14:01   Spostrzeżenia zwięzane z systemem

Dzisiaj w nocy siedzę sobie i myślę i wpadłem na pomysł włączenia defragmentatora w Viście no i włączyłem jeszcze Performace Monitor dzięki niemu poznałem zasadę działania defragmentatora.
Jest ona dla mnie trochę dziwna bo żaden defragmentator jakim się bawiłem nie działa na tej zasadzie.
Defragmentator prawdopodobnie przeszukuje pliki przez co CPU ma obciążenie w moim przypadku 100% jeżeli już coś zacznie defragmentować to obciążenie CPU spada lecz HDD wzrasta w moim przypadku do 71MB/s i mniej zależy jaki kawał pliku przenosi.
Defragmentator jest strasznie ubogi w opcje co jest denerwujące bo naciskając na Button defragmentuje nam nie wybraną partycje lecz cały dysk to można wszystko zobaczeć w Performace Monitor (chciałem C: do mi poleciał po wszystkim). Co do Defragmentatora w Windows Vista jest on strasznie wolny ale drastycznie wpływa na wydajność systemu po zdefragmentowaniu system działa znacznie szybciej i odczuwa się to wszędzie.

Teraz o tej zasadzie Graficznie

A co robi strzałka w stronę Pamięci zauważyłem jeszcze że defragmentator defragmentuje prawdopodobnie wszystko nawet pliki startowe

Może jestem w błędzie lecz po wpatrywaniu się w Matryce LCD przez 20min i śledzeniu obciążania zasobów zrozumiałem to tak.

pawel4325 

Wysłany: 2006-12-29, 14:46   

U mnie na millenium jak kliknąłem na plik spakowany i dałem właściwości trwało to 2 minuty a przed tym wypakowałem z niego pliki było z 6000 i odrazu sie pokazało. Dziwi mnie dlaczego archiwum winrara właściwości się długo pokazują (Sorki że tu piszem ale nie chcem robić nowego tematu :) )

^Viper 

Wysłany: 2006-12-29, 15:21   

My tu rozmawiamy o Vista i jego aplikacjach a nie o Aplikacjach zewnętrznych

aero
[Usunięty]

Wysłany: 2006-12-29, 16:01   

Viper zaraz lookne to u siebie :)

^Viper 

Wysłany: 2006-12-29, 16:12   

Zapomniałem dopisać że defragmentator czasami przestaje na dłuższy czas myśleć :D

Grzesiek1 

Wysłany: 2006-12-29, 16:14   

Z tego co pamiętam to z defragmentacją na Vista zawsze były jakieś choćby minimalne kłopoty.

Ja i tak używam Defrag O&O i działa oki na buildach Visty pozatym jest bardziej rozbudowany....

^Viper 

Wysłany: 2006-12-29, 16:33   

w buildach w trakcie defragmentacji nawet mi Blue Screeny wywalało na których nic nie pisało poprostu niebieski ekran i nic tylko reset w Finalnej wersji jest już ok

[ Dodano: 2006-12-29, 16:48 ]
Czy wyłączanie Aero cioś daje?

Zawsze mnie to zastanawiało więc postanowiłem wyłączyć Efekt (Szkła) i dałem na styl (Niebieski nie będę tu pisał językiem naukowym tylko prostym).
Co się okazuje przyrost wydajności zanotowałem prawie żaden mizerne 4% więc jeżeli chcecie grać w gry to i tak nic nie obskubniecie na FPS <-- Klatkach na sekundę testowałem na grze Quake 4 i wyniki były praktycznie te same góra 3fps różnicy.

Aplikacje działanie
Windows Vista szybciej coś zainstalujemy i włączymy ale może nam po włączeniu troszkę słabiej działać albo i lepiej niż na XP to zależy z moich doświadczeń wynika iż nawet na moim wysłużonym procku można odczuć przy instalacji jakiś wzrost wydajności lecz już przy włączeniu większej ilości aplikacji szybki spadek.

Ostatnio zmieniony przez Viper 2006-12-29, 16:49, w całości zmieniany 1 raz  

Grzesiek1 

Wysłany: 2006-12-29, 16:51   

Viper napisał/a:
testowałem na grze Quake 4

Bo aero glass na czas gry czy chcesz czy nie chcesz się wyłącza wiec czy ty je sam przed włączeniem gry wyłączysz czy nie to ono i tak i tak w czasie gry jest nieaktywne przez co taki mały wzrost wydajności po wyłaczeniu ręczynym (bo wychodzi na to samo).

Przynajmniej ja to tak rozumiem.

^Viper 

Wysłany: 2006-12-29, 16:54   

jeżeli wyłączymy aero to i tak ono działa wystarczy że grafika umie je obsłużyć więc tego procesu nie da się na imen wyłączyć

Grzesiek1 

Wysłany: 2006-12-29, 16:59   

Procesu możę nie na amen bo on zostaje tylko że z kilkunastu MB po wyłączeniu tego bajerku proces używa dużo mniej (o ile jeszcez tak jest w RTM)

^Viper 

Wysłany: 2006-12-29, 17:11   

Wykres uruchamiania aplikacji z pozostawieniem wcześniej uruchomionych

Windows vista szybciej włącza aplikacje lecz z większą ilością już uruchamia pozostałe wolniej i sam działa wolniej.
Windows XP działa szybko i nawet po włączeniu tej samej liczby aplikacji działa praktycznie tak samo

Ostatnio zmieniony przez Viper 2006-12-29, 17:13, w całości zmieniany 1 raz  

Vi$ta
[Usunięty]

Wysłany: 2006-12-29, 17:13   

Viper, skąd ty bierzesz tak dokłądne dane ??
Ostatnio zmieniony przez Vi$ta 2006-12-29, 17:13, w całości zmieniany 1 raz  

^Viper 

Wysłany: 2006-12-29, 17:16   

co do uruchamiania to biorę stoper i potem liczę

Merr 

Wysłany: 2006-12-29, 17:17   

Viper napisał/a:
Windows vista szybciej włącza aplikacje lecz z większą ilością już uruchamia pozostałe wolniej i sam działa wolniej.

Bo ona chyba w ogóle szybciej obsługuje aplikację tylko więcej ram potrzebuję.
Podejrzewam że jak byś miał 4GB ram`u na XP i na vista to samo to właśnie Vista by wygrała ponieważ ona u mnie to sobie wykorzystać

^Viper 

Wysłany: 2006-12-29, 17:21   

RAM w systemie
Ram w systemie działa dynamicznie nie jak w xp na sztywno w procesie bezczynności vista zwalnia aż 8% ram w trakcie defragmentowania ponad 10% nie wiem jak to robi ale tak się dzieje wystarczy popatrzeć po 20min w każdy wykres i będzie się wiedzieć :D

Odpowiedz do tematu