Wysłany: 2007-09-26, 05:45 Nowości w Windows Vista SP 1
Właśnie ukazała się oficjalnie poprawka Sp1 dla Visty, ale narazie dla malego grona odbiorców. Podczas aktualizacji Visty Ultimate English Version, można zauważyc nową pozycję w poprawkach do ściągnięcia, tzw pakiet SP 1. Ukazuje to poniższy screen:
Aktualizacja przebiega prawie, jak każda inna. Po zainstalowaniu się poprawki można zauważyć nastepujące zmiany, np znikła pozycja Wyszukaj w Menu Start:
Także nowa opcja ukazała się w Defragmatorze Windows, tzw wybór dysku, który będziemy chcieli defragmentować.:
A także zmieniono panel konfiguracji BitLocker, teraz mamy prawo wyboru partycji do szyfrowania, nie tak jak wcześniej automatycznie była to pierwsza partycja, tzw. bootująca:
A oprócz nowości w samym systemie, to także zwiększono stabilność oraz szybkość systemu. Widać zę dużo pracy w to zostało włożone, po uprzednich komentarzach o Windows Vista.
W tym artykule KB article można dowiedzieć się zmieniło z polem wyszukiwania. Poprzez usunięcie pozycji Wyszukaj z prawej cześci menu, dodano opcje Wyszukiwania wszędzi "Search Everywhere", który będzie przeszukiwać cały komputer.
Oprócz tych zmian podobno będzie ich więcej w finalnej wersji Sp1 dla Visty.
Teraz to ja też wiem że w Windows Update nie ma i nie będzie. Microsoft podaje testerom sztuczkę, modyfikacji rejestru systemowego i w tedy SP jest dostępne ale nie wiadomo jaka ona jest
Ja jestem ciekaw jak dużo poprawi ten SP1 działanie Visty. W sumie teraz jest już nieźle ale mam nadzieje ze będzie lepiej Bym przetestował sobie SP1 jak bym miał do niego dostęp
Może zostanie usunięty błąd w polskiej wersji = po przywracaniu systemu znikają wszystkie pliki *.exe z katalogu Dokumenty wsadzone tam przed przywracaniem.
To że znika przycisk wyszukaj to też dobrze bo w polskiej wersji po wpisaniu w wyszukaj notepad.exe pokazuje że nie ma takiego pliku na dysku C:/
Nowy sp1 poprawia wyświetlanie miniatur. U mnie miniatury wyświetlają się całe dwie sekundy szybciej , system też działa troszeczkę szybciej.
[ Dodano: 2007-10-08, 19:55 ]
Niestety , po podmianie systemowego bootscreenu na inny w sp1 beta nic to nie zmienia. Aurora zmieniła tylko kolor , ale nie da rady jej podmienić. Jest to może związane ze zmianą numeru kompilacji visty?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum